GDPR och SEO

Att vi sedan 2018 har en ny dataskyddsförordning har kanske inte undgått någon. Den trädde i kraft 25 maj 2018 och ersatte den gamla personuppgiftslagen, kallad PUL. Dataskyddsförordningen, eller GDPR som den är mer känd, var en nödvändig lagändring för att kunna skydda privatpersoner och deras personuppgifter vid användning av internet. För internetanvändare har kanske den största skillnader blivit att man numera behöver klicka ok till två saker första gången man besöker en webbplats, att man godkänner cookies och lagring av personuppgifter. Men hur ser det ut för dem som jobbar med datorer och internet på en daglig basis, hur har deras arbete påverkats? Här ska vi ta en lite närmare titt på hur arbetet med SEO har påverkats av GDPR.

Känsliga uppgifter

GDPR har så klart haft en stor inverkan på företag som hanterar kunddata som inkluderar betalkortsnummer och andra känsliga uppgifter. Ett exempel är den skandinaviska banken Nordea som har en ny speciell policy för dataskydd. Ett annat exempel är aktörer inom onlinespel som till exempel PokerStars Casino som har en speciell sektion på sin hemsida som berör GDPR och hur det påverkar deras kunder. Även till exempel forum och bloggar kan beröras av GDPR. Speciellt forum behöver samla in uppgifter om sina användare och bloggare kanske har en mejllista som deras följare skriver in sig på. Då måste de också informeras om att uppgifter lagras.

Gäller hela EU

Den här förordningen togs fram av EU och gäller inom hela Europa. Förkortningen står för General Data Protection Regulation och den togs fram för att skydda fysiska personer från att företag ska lagra uppgifter om dem utan rättslig grund. Med rättslig grund kan menas utan samtycke och därav den där lilla rutan med ”ok” att klicka i när du surfar in på en webbsajt. Då godkänner du att den sajten lagrar relevanta uppgifter om dig. Undantag från förordningen är myndigheter som behöver lagra personuppgifter för att kunna vidhålla lagar och regler. Du kan till exempel inte neka Skatteverket att lagra uppgifter om dig. Då detta är en förordning blev den automatiskt gällande i alla EU-länder samtidigt och den ställer sig över de nationella lagar som gällde tidigare.

Types_of_Social_Media

Påverkan

Så hur påverkas arbetet med SEO av denna nya förordning? SEO har ju inte mycket att göra med att lagra uppgifter om de enskilda användarna utan mer om att analysera hur de använder webbsajten och hur de använder internet. Kan dessa lagrade data bryta mot GDPR? En sak som har påverkas av GDPR är användningen av Google Analytics som är ett vanligt arbetsverktyg i branschen. Utan insamlade data om hur många som använder ett visst sökord eller vilken trafik en webbsajt har är det svårt att mäta trafik och effekten av sitt arbete med SEO. Uppgifterna behövs även för att kunna lägga upp strategier för sitt SEO-arbete.

Är du en av dem som samlar in mycket statistik så kan du se GDPR som en anledning till att regelbundet städa och uppdatera dina register. Enligt GDPR ska det finnas laglig grund till att lagra uppgifter, har du det inte och upptäcker att du sitter på uppgifter du egentligen inte behöver så är det bäst att radera dessa. Många som jobbar med SEO har en förmåga att samla på sig mer än de hinner analysera och då är det bra att städa ur sina register emellanåt så man inte riskerar att bryta mot GDPR. Du ska hela tiden se till att du samlar in och lagrar minimalt med data och om du lagrar personuppgifter måste du ha ett godkännande först.

Många fördelar

Så finns det då några fördelar med denna GDPR? Jo, faktiskt, för dig som jobbar med SEO kan det finnas flera fördelar. En är att det nu finns ett behov av en extra sida på alla sajter med information om GDPR. Som ni vet så är allt kvalitativt innehåll bra för SEO. Det blir dessutom möjligt att länka till denna särskilda GDPR-sida från sajtens alla andra sidor, för att upplysa om sajtens GDPR-policy. Det är också bra att ha en sida på sajten som handlar om GDPR som det går att länka till från andra artiklar i SEO-syfte. En nackdel kan vara de som vill förbättra sajtens SEO genom att lägga till en forumsektion. Det är då viktigt att undvika att lagra onödiga uppgifter om forumanvändarna och de måste även informeras om att det lagras uppgifter om dem.

Hej. Det är jag som är Rex Regeborg. Efter att under en väldans massa år ha jobbat med sökmotoroptimering och onlinestrategi för andra gör jag det idag och mellan varven i en lite mer egen regi (frilans). Du är just nu på sajten som jag höftat ihop om detta. Välkommen hit och läs gärna mer när du nu är här!