Innan jag rör en WordPress

Jag minns det nästan som igår. WordPress började ta marknadsandelar och byråer och webbleverantörer som tillhandahöll WordPress ökade, de flesta (liksom dåvarande arbetsgivaren) mest för att det antogs vara en liten fluga. ”Opensource, licensfritt och yadda – om dessa ord hjälper oss att binda dig i krångliga serviceavtal så är vi inte den som är den” verkade man tänka.

Men någonstans i denna trendande CMS-valsvåg upptäckte nog även tvivlarna att WordPress när det väl kom till kritan var rätt bra. Communityt levde. Det man ville få gjort lät sig enkelt göras. Det som aldrig tidigare blivit skapat lät sig enkelt skapas.

PHP, MySQl och Apache-servrar ploppade upp som svampar i fuktig höstbarrskog och till sist satt till och med den mest trångsynte CTO:n och tummade på sina principer med Microsoft- och .Net-licenser och kröp till korset. ”Den är ju inte bra, men vi kan ju ha den plattformen… också…”

Kanske var WordPress någonting att ha ändå?

Sen gick det fort. MU gick och blev native och Woocommerse gick om tidigare alternativen Magento och Joomla i effektivitet, prisvärdhet och lättbearbetning. En hel community fick ved på elden och knattrade på som aldrig förr och WordPress gick från klarhet till klarhet.

Under hela resans gång älskade Google WordPress. Satte man upp en handfull exakt likvärdiga sajter med exakt likvärdiga premisser utöver val av plattform gick WordPress alltid segrande ut ur striden (efter att stora G någonstans 2008-2009 viktade ner sin egen rätt trasiga plattform Blogger/Blogspot). En plötsligt namnkunnig plattform i händerna på en kompetent utvecklare skapade sajter som även den mest trångsynte sökmotoroptimerare kunde jobba med från scratch och på sista raden satt det alltid nöjda kunder.

Jag är dödligt glad att WordPress gång efter annan väljs som plattform. Det är få trender och branschförändringar som gjort mitt jobb så mycket enklare som just detta. Jag älskar WordPress.

Men innan jag överhuvudtaget rör en WordPressinstallation i det professionella är det en del som måste till och här kommer jag att nämna några av dessa saker. Här, ta några av mina tips rörande smarta plugins som gör din WordPress lite lite bättre än konkurrentens:

 • Sitemaps
  Din sajt mår bra av att servera sitemaps till sökmotorer och det finns väldigt många vis att göra det på. Jag har under mina år gått och blivit mest förtjust i Better WordPress Google XML Sitemaps – ett tillägg som på hyfsat ojämförliga vis låter dig ta hand om den detaljen!
 • SEO
  För varje WordPress finns det nästan en Yoast SEO och det är lite synd, tycker jag. Dels är Yoast inte det säkraste tillägget – man läser om kompromisser mest hela tiden – och dels upplever jag det som lite grått, trist och tunggrått. Jag rekommenderar inte Yoast. Jag gillar baske mig SEO Ultimate ett par snäpp mer. Här får du dessutom en del verktyg som Yoast inte ger dig.
 • 404-hantering
  en sund 404-hantering bygger på en bra 404-koll. Utöver att följa dem med visst eftersläp i din Search Console kan du följa dem i realtid tack vare ovan nämnda SEO Ultimate. Här poppar dina 404:or upp allt eftersom user-agents går dit de inte ska och du kan, också i realtid, ta aktion.
 • Redirects
  Vare sig du vill konservera 404:or eller vill skulptera pagerank (ja, man kan fortfarande) behöver du en bra 301-editor. Man vill kunna peka om URis som man vill och vart man vill. Efter att under lång tid kört ett annat plugin för detta bytte jag nyligen till Simple 301 Redirect (det förra haxxades av en ond jeppe och skickar numera var 100:e redirect till en mp3-sajt). Med hjälp av denna simpla lösning kan man jobba roligt med SEO (404:or, post>page, etc)
 • RSS include pages
  Med RSS Include Pages får du precis som det antyds dina sidor (eller andra post types) infogade i din RSS. Detta är viktigt. Inte minst om man vill nå ut med uppdaterade versioner av statiska sidor via den fortfarande rätt kraftfulla metoden ”ping”.
 • Pinglista
  En bra pinglista luktar lite 2010, jag vet. Empiriska tester från min sida visar att den ”helvetiskt bra pinglistan” som en tidigare arbetsgivare nästan satte sin heder på inte längre fungerar alls. Men likväl behöver du en.  En något mer sensibelt framtagen dito. Där finns fortfarande ställen som kräva sin ping för tat ge dig tillbakalänk, exempelvis.
 • If Woocommerce
  Just nu tänker jag bara nämna att det är viktigt att 1: du inte visar upp hela din Woo-del av sajten som ett ”produkter-arkiv” och att du 2: finner något vis att automatisera sitemaps etc även för den delen av din installation. Ovan tips fungerar.

… uppdateras …

Härutöver antar jag att det kan ses som självklart att man dessutom har en sajt som är responsiv och att man exempelvis med hjälp av cachehantering optimerar laddtider och pagespeed. Att inte tänka på sådant denna sidan 2010 är direkt oprofessionellt.

Vad använder du för oförglömliga tillägg i dina dröminstallationer av WordPress? Kommentera, vetja!

Lorem ipsum tenet Dolores. Tebax te start vetja.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *